Husk lovpålagt ansvarsforsikring

Gå til hovedinnhold

Husk lovpålagt ansvarsforsikring

Bil uten hjul
Informasjonskampanje for TFF. Foto: Good Morning Naug

Med en gang du skaffer deg bil, motorsykkel, moped eller andre kjøretøy, må du huske å ha forsikringen i orden. 

Alle kjøretøy med skiltene på må ha lovpliktig ansvarsforsikring – uansett om kjøretøyet er i bruk eller ikke. Hvis du kjører på noen og mangler bilforsikring, kan du bli økonomisk ansvarlig for ulykken. 

Det er viktig at kjøper/ny eier har lovpålagt forsikring med en gang. Skaff deg forsikring før du henter kjøretøyet ditt.

Uforsikret?

Ansvarsforsikringen dekker skade på andres kjøretøy, bygninger og gjenstander. Den dekker også eventuelle skader på alle personer som er involvert i en trafikkulykke.

  • Du må selv betale erstatningsbeløpet dersom kjøretøyet ditt er uforsikret og har gjort skade
  • Du kan bli skyldig i flere millioner kroner ved store, omfattende skader og personskader
  • Husk at beløpene kan bli betydelige selv ved små skader

min side kan du se om ditt/dine kjøretøy er forsikret.

Uforsikrede får gebyr

Eiere av kjøretøy uten forsikring må betale gebyr hver eneste dag kjøretøyet er uforsikret. For personbiler er gebyret 150 kroner per dag. Gebyrordningen ble vedtatt av Stortinget i desember 2017. Hensikten med gebyret er å få flere til å kjøpe lovpålagt forsikring. Her kan du lese mer om gebyret for uforsikrede kjøretøy.

Avregistrering

Hvis du ikke har mulighet til å betale ansvarsforsikringen, kan du levere inn skiltene for en periode.

For å avregistrere bilen kan du sende skiltene i posten til Statens vegvesen eller levere skiltene på en trafikkstasjon som har en skiltluke. Sjekk på forhånd om trafikkstasjonen har en skiltluke. Det står under "Kjekt å vite på forhånd".

Skiltene kan oppbevares gratis på trafikkstasjonen i seks måneder. Etter dette blir skiltene makulert. Vognkortet beholder du selv. 

Fakta

  • Hvis du eier et registrert kjøretøy, må du ha forsikringen i orden. Det er lovpålagt (bilansvarsloven §15).

  • Merk at norskregistrerte kjøretøy skal være forsikret i et forsikringsselskap som er medlem av Trafikkforsikringsforeningen: www.tff.no/medlemmer (Forskrift om trafikktrygd m.v. §1a).

  • Skader som blir gjort med uforsikrede kjøretøy, dekkes av Trafikkforsikringsforeningen (bilansvarsloven §10). 

  • Trafikkforsikringsforeningen krever så tilbake erstatningsbeløpet fra den uforsikrede kjøretøyeieren (regress) (bilansvarsloven §13).