Husk lovpålagt ansvarsforsikring

Gå til hovedinnhold
Publisert: Oppdatert:

Ansvarsforsikring

Med en gang du skaffer deg bil, motorsykkel, moped eller andre kjøretøy, må du huske å ha forsikringen i orden. Kontakt et forsikringsselskap før du kjøper kjøretøyet.

Alle kjøretøy med skiltene på må ha lovpliktig ansvarsforsikring – uansett om kjøretøyet er i bruk eller ikke. Hvis du kjører på noen og mangler bilforsikring, blir du økonomisk ansvarlig for ulykken. 

Det er viktig at kjøper/ny eier har lovpålagt forsikring med en gang. Skaff deg forsikring før du henter kjøretøyet ditt.

Uforsikret?

Ansvarsforsikringen dekker skade på andres kjøretøy, bygninger og gjenstander. Den dekker også eventuelle skader på alle personer som er involvert i en trafikkulykke.

  • Du må selv betale erstatningsbeløpet dersom kjøretøyet ditt er uforsikret og har gjort skade
  • Du kan bli skyldig flere millioner kroner ved store, omfattende skader og personskader
  • Husk at beløpene kan bli betydelige selv ved små skader

min side kan du se om ditt/dine kjøretøy er forsikret.

Uforsikrede får gebyr

Eiere av kjøretøy uten forsikring må betale gebyr hver eneste dag kjøretøyet er uforsikret. For personbiler er gebyret 150 kroner per dag. Gebyrordningen ble vedtatt av Stortinget i desember 2017. Hensikten med gebyret er å få flere til å kjøpe lovpålagt forsikring. Her kan du lese mer om gebyret for uforsikrede kjøretøy.

Salgsmeldingen må leveres

Ved kjøp og salg av kjøretøy skal salgsmeldingen fylles ut. Salgsmeldingen er en melding om at kjøretøyet har skiftet eier, og kjøper må godkjenne salgsmeldingen for å bli registrert som eier. I denne artikkelen finner du mer informasjon om salgsmelding. 

Ikke vent til mandag!

Kjøper du bil en fredag, kan du ikke vente til mandag med å forsikre den. Det kan skje mye på en helg.

Fakta

  • Hvis du eier et registrert kjøretøy, må du ha forsikringen i orden. Det er lovpålagt (bilansvarsloven §15).

  • Merk at norskregistrerte kjøretøy skal være forsikret i et forsikringsselskap som er medlem av Trafikkforsikringsforeningen: www.tff.no/medlemmer (Forskrift om trafikktrygd m.v. §1a).

  • Skader som blir gjort med uforsikrede kjøretøy, dekkes av Trafikkforsikringsforeningen (bilansvarsloven §10). 

  • Trafikkforsikringsforeningen krever så tilbake erstatningsbeløpet fra den uforsikrede kjøretøyeieren (regress) (bilansvarsloven §13).