Nedgang i antall uforsikrede

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Publisert:

Nedgang i antall uforsikrede

Tallet på uforsikrede kjøretøyeiere går nedover. Det viser tall fra Trafikkforsikringsforeningen (TFF). 

Graf_uforsikrede kjøretøy.
1. januar 2018 ble TFFs datasystem TFFAuto hovedkilde for forsikringsopplysninger på norskregistrerte kjøretøy.

Det er nå rundt 75 000 biler og andre kjøretøy som mangler forsikring. Ved nyttår var antallet 111 000, noe som innebærer en reduksjon på drøye 32 prosent. Nå mangler rundt 2 prosent lovpålagt forsikring, mot over 3 prosent høsten 2017.

- Vi ser en svært gledelig utvikling som viser at vi er på rett vei, men det er fortsatt altfor mange som tar sjansen på å kjøre uten forsikring, sier leder i Trafikkforsikringsforeningen Roger Stenseth.

 

 1. januar 2018 ble TFFs datasystem TFFAuto hovedkilde for forsikringsopplysninger på norskregistrerte kjøretøy.

Stor risiko og høye kostnader

De som mangler lovpålagt ansvarsforsikring på kjøretøyet sitt, risikerer å få store gjeldsproblemer hvis de kjører på og skader andre mennesker eller ting. Hvis det skjer en ulykke, blir eieren av det uforsikrede kjøretøyet holdt økonomisk ansvarlig for skader som oppstår. Uten forsikring må bileieren i etterkant tilbakebetale erstatningen som de skadelidte får gjennom Trafikkforsikringsforeningen.

Utregninger viser at det i fjor ble gjort skader for over 150 millioner kroner til personer som ble utsatt for trafikkulykker forårsaket av uforsikrede eller ukjente kjøretøy.

- Denne regningen blir igjen dyttet over på de som betaler lovpålagt forsikring, og det er på tide vi får endret på dette. Vi forventer en gradvis reduksjon i antall uforsikrede i månedene som kommer, sier Stenseth. 

Er kjøretøyet ditt forsikret? Sjekk her www.tff.no/minside

 

150 kroner i døgnet

Nå fra 1.mars innføres gebyrordningen som skal redusere tallet på uforsikrede bilister i trafikken. Stortinget har avgjort at alle som mangler lovpliktig forsikring på kjøretøyet sitt må betale et gebyr. For eiere av personbiler er gebyret på 150 kroner hver eneste dag uten forsikring. Trafikkforsikringsforeningen står for selve innkrevingen.

Siden i høst er det sendt ut varselbrev til over 170.000 eiere av uforsikrede kjøretøy. Disse har fått et forvarsel om at denne ordningen skulle komme 1. mars.

- Det gjelder å ordne opp raskt nå. Det blir fort dyrt å mangle forsikring. Enten må du ha bilen forsikret, eller avskilte den med en gang. Biler med skiltene på skal ha forsikringen i orden, understreker Stenseth.

 

Dette må du være klar over

  • Det er ulovlig å eie et registrert kjøretøy uten gyldig trafikkforsikring.
  • For å unngå gebyr må du enten forsikre eller avskilte kjøretøyet.
  • Allerede fra dag én blir det sendt ut varsel på sms og e-post til eierne av uforsikrede kjøretøy dersom vi har mobilnummer eller e-post til vedkommende.
  • Tre dager senere vil de som fremdeles står uten forsikring, få varsling og krav.
  • Dersom du ikke betaler gebyret vil TFF sende purringer og videresende kravet til inkasso. Et uforsikret kjøretøy vil kunne bli avskiltet ved en kontroll.
  • Merk at gebyret i seg selv ikke er en forsikring og at tidligere utstedte dagsgebyr ikke vil bli slettet ved tegning av forsikring.

 

Gebyrsats per døgn er:

Moped, traktor, motorredskap og veterankjøretøy: 50 kr.

Personbil, varebil, campingbil, beltebil, motorsykkel, beltemotorsykkel og snøscooter: 150 kr.

Buss og lastebil: 250 kr.

https://www.tff.no/informasjon/sporsmal-og-svar-om-gebyret/