Frykter flere uforsikrede på veien

Publisert

Biler på vei. Foto.

Foto: Milan/Adobe Stock.

Trafikkforsikringsforeningen frykter flere uforsikrede i trafikken fremover.

Kjøretøyeiere som midlertidig har avregistrert kjøretøyet sitt, risikerer å kjøre uforsikret hvis de ikke ordner både forsikring og registrering.

– Hvis du skader noen eller noe uten å ha lovpålagt ansvarsforsikring, blir du erstatningsansvarlig for skadene. Ved trafikkulykker med personskade kan erstatningssummen komme opp i mange millioner kroner. I tillegg til belastningene ved en ulykke, kan man bli gjeldslave, sier leder av Trafikkforsikringsforeningen, Roger Stenseth.

Pass på sommerkjøretøyet

Mange som eier bobil, kabriolet, veteranbil eller motorsykkel, velger å avregistrere disse midlertidig om vinteren. De siste par årene har det vært mulig å avregistrere kjøretøyet digitalt, og det er ikke lenger nødvendig å levere inn skiltene for sesongen.

Kjøretøyet skal ikke brukes fra det øyeblikket det er avregistrert, og når kjøretøyet avregistreres blir det automatisk uforsikret. Men når kjøretøyet skal brukes igjen, må både forsikring og registrering være i orden.

– Folk må for all del ikke kjøre uten at forsikring og registrering er på plass. Det er ulovlig og det kan føre til milliongjeld, sier Stenseth i Trafikkforsikringsforeningen.

Dystre tall

Rundt 700 uforsikrede kjøretøy har gjort skade det siste året, viser tall fra Trafikkforsikringsforeningen. Halvparten av disse var avregistrerte.

Det er Trafikkforsikringsforeningen som utbetaler erstatning til de skadelidte der skadevolder er uforsikret. De uforsikrede må i etterkant tilbakebetale hele erstatningssummen, slik det er regulert i loven.

– Selv om de aller fleste sørger for å ha alt i orden, vil vi advare mot konsekvensene av å være uforsikret, sier Stenseth i Trafikkforsikringsforeningen.

Foto: Thomas Brun/NTB Kommunikasjon
  • Roger Stenseth
  • Avdelingsdirektør